Miért érdemes a német nyelvet tanítani?

A Német Külügyi Hivatal legfrissebb adatai szerint jelenleg 14,45 millióan tanulnak a világon németül, és közülük 12,8 millióan iskolai keretek között. Magyarországon az angol után a német a leggyakrabban tanult nyelv. Ez nem csoda, ha számba vesszük azokat az érveket, amelyek a német nyelv ismerete mellett szólnak.

  • Köztudott, hogy az Európai Unió hosszú távon célul tűzte ki: a jövő európai polgára legyen képes az anyanyelvén kívül legalább két idegen nyelven kommunikálni. Az angolnyelv-tanulás világméretű előretörése következtében az angol ismerete rövid időn belül magától értetődő lesz. Így a munkaerő piacon az fog előnyt élvezni, aki további nyelveket is beszél, melyek közül Európában a német jelentősége kiemelkedő.
  • A német a legtöbbek által beszélt anyanyelv az Európai Unióban. Minden ötödik uniós polgár német anyanyelvű és rengetegen használják a német nyelvű országokban a németet második „anyanyelvként”.
  • Németország hazánk legfontosabb külkereskedelmi partnere és első számú külföldi befektetője. A Deutsche Bundesbank adatai szerint 2011-ben 17,4 milliárd eurót tett ki Magyarországon a német működőtőke-befektetés,  amelynek jelentős része, 42,8%  a járműipart erősítette. A teljes magyar befektetési állomány csaknem 30%-a származik Németországból.

fiataloknak_chart

  • Csupán a német cégeknél 166.000 főt foglalkoztatnak Magyarországon, és ehhez jönnek még az osztrák és svájci vállalkozások.
  • Ha pontosabban szeretne tájékozódni a német-magyar gazdasági kapcsolatok alakulásáról, figyelmébe ajánljuk a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2014. évi  Konjunktúrajelentését.
  • Nemzetközi iskolai projektek és diákcserék keretében évente több ezer tanuló kap lehetőséget arra, hogy német nyelvtudását célnyelvi környezetben hasznosítsa.
  • Évente mintegy 2500 egyetemi hallgató és kutató részesül különböző forrásokból németországi ösztöndíjban.
  • A német nyelv jelentőségét mutatja, hogy az interneten a német az angol után a második leggyakrabban használt nyelv. Ugyanez a helyzet a tudományos publikációk területén is. A világ teljes könyvtermésének pedig az egyötöde német nyelvű.

Hasznos-e a német? – Személyes vélemények, tapasztalatok

Kattintson a lenti felhívásra és olvassa el, hogyan gondolkodnak a német nyelv jelentőségéről művészek, sportolók és más közéleti szereplők.

Írja meg nekünk a nemkunszt@budapest.goethe.org címre, hogy Ön miért tartja fontosnak a német nyelv ismeretét. A legmeggyőzőbb érveket folyamatosan közzétesszük facebook-oldalunkon és a beküldők között kéthetente egy nemkunszt-pólót sorsolunk ki.

banner_ervek

10 érv a némettanulás mellett

A Goethe Intézet honlapján 10 érvet sorakoztat fel, mi is szól amellett, hogy németül tanuljunk az utazástól a cserediák-programokon keresztül a munkavállalási lehetőségekig. Az érveket (németül) itt olvashatja.

Némettanítás az én iskolámban? Rajtam is múlik!

A budapesti Goethe Intézet honlapján számos további érvet talál a német mint idegen nyelv tanulása mellett. Amikor érveket gyűjt, gondoljon arra is, hogy a nyelvválasztásban fontos szerepet játszik az iskolában zajló nyelvoktatás színvonala és az, hogy eredményeiket, sikereiket miként kommunikálják a külvilág felé.

A Goethe Intézet ötletekkel segít Önnek abban, hogy

 • miként dokumentálja a tanulókkal végzett munkát annak érdekében, hogy az érdeklődők bepillantást nyerjenek a német oktatás gyakorlatába,
 • hogyan lehet a németül tanulók és a némettanárok munkáját látványosan bemutatni és
 • hogyan lehet jól felkészülni a szülői értekezletre, ahol a nyelvválasztásról is szó esik.

Kattintson ide, hogy megtekinthesse az összeállítást!

Jugendliche lernen anders Deutsch

A Goethe-Institut Dr. Dorothé Salomo vezetésével több mint 500 némettanár bevonásával készített tanulmányt arról, hogyan élik meg a kollégák a 10-18 éves nyelvtanulókat. Több mint felük azt állította, hogy bár nagyon szívesen tanítja ezt a korosztályt, a tanítás során számos nehézséggel kell megküzdenie. Hogy mik ezek a nehézségek, miből fakadnak és hogyan kezelhetők? Érdemes böngészni a honlapon,
megnézni a videókat és elolvasni, hogy milyen nyelvórákat kívánnak maguknak a fiatalok.
http://www.goethe.de/lhr/jug/deindex.htm?wt_sc=sprachenlernen-jugendliche