Miért érdemes németül tanulni?

Rengeteg érv szól amellett, hogy megtanulj németül.

Gondoltál-e már például arra, hogy az angolnyelv-tanulás széles körű elterjedése következtében az angol ismerete rövid időn belül magától értetődő lesz? Így a munkaerőpiacon az fog előnyt élvezni, aki további nyelveket is beszél, melyek közül Európában a német jelentősége kiemelkedő.

Tudtad, hogy a német a legtöbbek által beszélt anyanyelv az Európai Unióban? Minden ötödik uniós polgár német anyanyelvű és rengetegen használják a német nyelvű országokban a németet második „anyanyelvként”.

Hallottál már róla, hogy nemzetközi iskolai projektek és diákcserék keretében évente több ezer tanuló kap lehetőséget arra, hogy német nyelvtudását célnyelvi környezetben hasznosítsa? Vagy arról, hogy évente mintegy 2500 egyetemi hallgató és kutató kap különböző forrásokból németországi ösztöndíjat?

A német nyelv jelentőségével kapcsolatban érdemes tudni azt is, hogy az interneten a német az angol után a második leggyakrabban használt nyelv. Ugyanez a helyzet a tudományos publikációk területén is. A világ teljes könyvtermésének pedig az egyötöde német nyelvű.

Kattints a lenti felhívásra és olvasd el, hogyan gondolkodnak a német nyelv jelentőségéről művészek, sportolók és más közéleti szereplők. Írj nekünk, hogy Te miért tartod fontosnak a német nyelv ismeretét!

banner_ervek

Küldd el nekünk a nemkunszt@budapest.goethe.org címre, hogy szerinted miért érdemes elsajátítani a német nyelvet! A legütősebb érveket, a legmeggyőzőbb személyes élményeket folyamatosan közzétesszük facebook-oldalunkon és a beküldők között kéthetente egy nemkunszt-pólót sorsolunk ki.

Startolj rá a németre! Hidd el, nem kunszt!

Grund, cókmók, cekker, tragacs, patent, vádli, smink, frizura, kacér, svung, flúgos – tudtad, hogy ezek mind német eredetű szavak? A köznyelvben több százra tehető a németből vet szavaink száma, a hagyományos szakmák szókincsében pedig csak úgy hemzsegnek a német eredetű kifejezések. Gondoljunk csak pl. a cement, collstok, vinkli szavakra.

Kattints ide és győződj meg arról, hogy bár talán még el sem kezdtél németül tanulni, mégis rengeteg szót ismersz.

Szívleld meg, Ungár Anikó, bűvész, illuzionista tanácsát: „…Szerintem egy nyelv ismerete prolongál egy életre, meghosszabbít, megnyújt, átvezet, megdupláz vagy akár megötszöröz, lehetőséget ad. Ma már evidencia, hogy a magyar nyelven túl beszéljünk egy másikat is. Fontosnak tartom elmondani, amit az apukám belém nevelt: merni kell megszólalni tizenhat szó nyelvtudással is, mert tizenhat szó elég ahhoz, hogy megszólalj, és kérj egy pohár vizet, köszönj valakinek, vagy megkérdezd, hogy van. Akkor valós a nyelvtudás, ha mered alkalmazni. Nem szabad szégyellni, hogy rosszul beszélünk, kicsi a szókincsünk, vagy grammatikailag nem tökéletes a nyelvtudásunk. A nyelvet kicsit hibásan beszélni sosem szégyen.”  (In: Öveges Enikő: Beszéljünk nyelveket. Wendover Oktatási és Tanácsadó Kft., 2008, 145-146. old.)

Németből vett szavaink

A nemkunszt.hu kampány keretében a németből vett szavainkból készítettünk egy vicces összeállítást. Kiválasztottunk egy halom szót, ami előfordul mindkét nyelvben és összehasonlítottuk, hogyan írjuk őket, mit jelentenek és milyen összefüggésekben használhatók. Az illusztrációkat Fekete Valér karikaturista, művésznevén Sior készítette. Kattints ide és töltsd le magadnak a „Kukkants bele! – Guck mal rein!“ szótárt vagy keresd fel a budapesti Goethe Intézetet (1092 Budapest, Ráday utca 58.) és ott ajándékba megkapod.

banner_kepek

Küldj nekünk a szótárban szereplő vagy további német eredetű szavakhoz általad készített karikatúrát a nemkunszt@budapest.goethe.org címre. A legötletesebb képeket folyamatosan közzétesszük facebook-oldalunkon és a beküldők között kéthetente egy nemkunszt-pólót sorsolunk ki.